Leergang Beeldende begeleiding in de laatste levensfase

Ben je therapeut, coach, hulpverlener of (ritueel)begeleider? Voel je je aangesproken door Beeldende begeleiding in de laatste levensfase, maar heb je geen beeldende achtergrond?

De Leergang Beeldende begeleiding in de laatste levensfase is een bijscholing voor professionals zonder beeldende opleiding die Beeldende begeleiding willen gaan verzorgen binnen de palliatieve terminale zorg, in een hospice(unit) of in de thuissituatie. Het verzorgen van Beeldende begeleiding van mensen in de laatste levensfase betreft werken in een specifieke context. Dit vergt van zorg- en hulpverleners een andere manier van kijken, denken en doen. Dat geldt ook voor de Beeldend begeleider: het vraagt om een houding van openheid, rust en dienstbaarheid, zowel in de wijze waarop je het beeldende aspect hanteert als in de wijze waarop je het emotionele proces begeleidt.

Hoofd, hart, handen en ziel

De Leergang reikt je dimensies aan om Beeldende begeleiding te kunnen verzorgen: kennis, reflectie op jezelf als “instrument”, beeldende en begeleidende vaardigheden, spiritualiteit en inspiratie.

  • Je verwerft kennis en vaardigheden met betrekking tot beeldend werken in die specifieke context van de laatste levensfase.
  • Je leert op welke wijze je de beeldende dimensie kunt hanteren en aan kunt reiken in die kwetsbare en kostbare tijd van de laatste levensfase.
  • Je integreert het werken met het beeldende aspect in jouw eigen manier van werken.
  • Je krijgt zicht op “leven in de laatste levensfase”: wat betekent dit? En hoe is het voor jou om te werken met mensen voor wie het sterven nabij is?
  • Je ontwikkelt de houding en attitude die nodig is om Beeldende begeleiding te kunnen verzorgen: invoegend, afstemmend, vanuit presentie en dienstbaarheid.
  • Je verzamelt in de loop van het jaar een rijke mogelijkheid aan beeldende mogelijkheden die aangereikt kunnen worden aan gasten van het hospice.

Praktische info

Doelgroep:          (ritueel)begeleiders, hulpverleners, therapeuten, coaches zonder beeldende opleiding

10 zaterdagen: 25 januari, 29 februari, 28 maart, 25 april, 30 mei, 29 augustus, 26 september, 31 oktober, 21 november en 12 december 2020

Tijdsinvestering : 1 opleidingsdag per maand van 10.30 uur tot 16.30 uur

Voorbereiding: 8 tot 12 uur per maand

Kosten:                   € 1450,-

inclusief koffie/thee, boek, reader, beeldend materiaal dat wordt gebruikt op de opleidingsdagen

exclusief lunch en beeldend materiaal nodig voor de thuiswerkopdrachten

Locatie:                     Inloophuis Deborah in Delft

De trainers

Hilda Metselaar en Karin Brandt hebben beide veel ervaring als Beeldend begeleider in de palliatieve terminale zorg. Wij zijn betrokken en enthousiaste trainers met liefde voor het vak van de Beeldende begeleiding. We delen graag onze kennis en ervaring! Wij kiezen voor een kleine groep (maximaal 12 deelnemers) om persoonlijke aandacht voor ieders leerproces te kunnen garanderen.

Neem voor informatie of aanmelding contact op via de contactpagina.

De Leergang is ontwikkeld in samenspraak met het Netwerk Beeldende begeleiding in de laatste levensfase.